Aktualne teme

Slovenci, jejmo več (slovenskih) jagod!

Kaj človeku na vrel poletni dan lepše poboža grlo kot pravkar utrgana sočna jagoda? Pridelava in potrošnja tega žlahtnega sadeža sta tako kot po svetu tudi pri nas v porastu, o čemer najbolje priča podatek, da smo ga še leta 2013 pridelovali na dobrih 93 hektarjih obdelovalne površine, leta 2015 pa že skoraj na 112.…

Zaščitena označba porekla, formula za zadovoljstvo potrošnikov in proizvajalcev

Prav vsak slovenski pridelek oziroma živilo, ki nosi označbo iz sheme kakovosti, ima edinstveno zgodbo. In ta predstavlja stično točko, ki pomeni tesnejšo povezanost med potrošniki in proizvajalci oziroma prodajalci. Gre za še kako žive »pripovedi« o izdelkih, s katerimi proizvajalci potrošnike nagovarjajo, jih seznanjajo z njihovimi prednostmi in pri tem ustvarjajo čustvene vezi. Do…

Zaščitena geografska označba – pričevanje o edinstveni kakovosti

Označbe, ki strumno »ščitijo« izbrane slovenske izdelke in živila, so verodostojno zagotovilo njihove kakovosti. Potrošnikom so informacija o izrazitih prednostih teh pridelkov in živil, pridelovalcem in predelovalcem pa nudijo močno podporo pri promociji. Namen označb je namreč jasno predstaviti primerjalno prednost pridelka, živila ali izdelka. »Zaščitena geografska označba« je shema kakovosti, ki tako označene kmetijske…

Obilje slovenskih velikonočnih dobrot

Sredi cvetoče pomladi, zvončkov, narcis in ozelenelih travnikov nas vsako leto razveseli eden največjih slovenskih praznikov – velika noč. Praznik veselja in upanja je star slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej izvirni podobi preživel vse do danes. Ne glede na komercialne razsežnosti praznika, kot ga morda doživljamo danes,…

Balkonski vrtičkarji, prihaja čas za ureditev ‘parcele’

Zamislite si, da po priboljšek ali dodatek k okusnemu kosilu kar v copatih stopite na domači balkon ali teraso. Zelo priročno in tudi zelo mogoče! Poleg bližine pa ima domači “mini vrtiček” še marsikatero drugo prednost. Ker je družbeni klic po kakovostnejšem življenju in po zdravi, lokalno pridelani hrani vse močnejši, lahko za dober občutek,…

Naše super podeželje

Slovensko podeželje nam zaradi naravnih ovir, ki jih lahko imenujemo tudi danosti, omogoča neintenzivno in okolju prijazno kmetijstvo, potrošnikom pa kakovostno in dobro hrano. Naše podeželje je pravi posebnež. Značilnost Slovenije je namreč zelo razgiban teren, saj skoraj 90 % ozemlja leži na nadmorski višini 300 ali več metrov. Naselja so zato majhna in razpršena,…

Kdo preverja izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in katere kriterije morajo ti izdelki dosegati?

Zaščitni znak “izbrana kakovost ‒ Slovenija” je zagotovilo, da so izdelki pridelani ozirona živali rejene v Sloveniji ter da je bila predelava izvedena v Sloveniji. Tako izdelki dosegajo višje kakovostne kriterije in so dodatno vsakoletno preverjani. Za preverjanje skrbijo tako pridelovalci/rejci in predelovalci sami kot tudi trije zunanji neodvisni certifikacijski  organi. Država pa ne glede…

En dva tri, vrt!

Domači vrt ni le prostor za prostočasni konjiček, s sistematičnim pristopom lahko postane glavni vir zelenjave in sadja za celotno gospodinjstvo. Četudi je vrtnarjenje za marsikoga samoumevna »znanost«, je za začetnike lahko tako trd oreh, da si zelenjavo, ki bi jo lahko pridelali na vrtu, raje kupijo v trgovini. Nasvetov, kako začeti, ni težko najti,…