Kako najraje pripravite ozimnico?

Kako najraje pripravite ozimnico?

Vroče in sušno poletje se je prevesilo v hladno jesen in dnevi so postali krajši od noči. Prišla je sezona obiranja sadja. Kljub nižjim temperaturam pa je še vedno na voljo nekaj vrtnin, kot so zelje, paprika, korenček, cvetača, por, bučke, čebula, zelena, brokoli.

Za pripravo svoje ozimnice potrebujemo nekaj časa, dobre volje in sveže dobrote. Tako bomo domačo hrano lahko uživali tudi v zimskih obrokih, ko je v trgovinah na voljo pretežno le tista iz oddaljenih krajev. Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila.

Shranjevanje vrtnin pogosto povezujemo z zamrzovalno skrinjo, vendar so naše babice za ozimnico znale poskrbeti tudi drugače. Pred shranjevanjem moramo vedno poskrbeti, da izbiramo le zdrave pridelke.

Radi okušamo različne jedi in tako je tudi s shranjevanjem ozimnice. V shrambah najdemo različno hrano, gospodinje pa za shranjevanje izbirajo različne postopke.

Sušenje

Najbolj poznano je verjetno sušenje sadja in zelišč, vendar pa lahko sušimo tudi zelenjavo. Med prednosti sušenja sodita prihranek prostora in časa pri kuhanju. Tako na primer iz 10 kilogramov sveže čebule ustvarimo le 1 kilogram suhe čebule.

Sušena čebula

Vedno sveži pridelki

Shranjujemo tudi svežo zelenjavo na primer bučke, buče, zelje, korenje, krompir, česen in čebulo. Sveže, vendar čiste in suhe pridelke lahko hranimo v hladnih prostorih, na primer v kleti ali v zasipnici. V hladnih prostorih je pomembno, da omogočimo kroženje zraka. Pridelek bomo najbolje ohranili v plitvih, zračnih zabojčkih ali v visečih mrežah.

V zasipnicah shranjujemo korenovke, najpogosteje korenje. S peskom, mivko ali vlažno zemljo napolnimo izbrane zabojčke, večja vedra, posode ali kartonaste škatle. Izmenično vsipamo plasti peska in polagamo plodove, ki pa se med seboj ne smejo dotikati. Zaključimo s peskom. Zasipnice so včasih hranili kar na prostem, tako da so zabojček položili v vsaj meter globoko jamo ali pa so zasipnico uredili kar v jami – v tem primeru s pomočjo listja in slame poskrbimo še za toplotno izolacijo. Zabojčke lahko hranimo tudi v hladnih prostorih.

Vlaganje

V kozarce lahko vlagamo prav vsako hrano. Izberemo ustrezne kozarce – če smo med letom shranili stare kozarce, poskrbimo za ustrezne pokrovčke in sterilizacijo. Za uspešno shranjevanje pokrovčke in kozarčke temeljito operemo in dodobra osušimo. Kozarčke takoj po polnjenju zapremo. Napolnjene in ohlajene kozarce hranimo v suhem in temnem prostoru.

Vlaganje

Različne pridelke vlagamo z različnimi sestavinami. Poznamo vlaganje v kis (na primer paprika ali kumarice), olivno olje (na primer sušeni paradižniki), sol (na primer korenje) ali celo belo vino (na primer hruške). Ali pa za vlaganje pripravimo gotovo jed, kot so namazi, marmelada, kompot, omake, solate, kisli prigrizki in še kaj.

Kaj storiti z zelenimi paradižniki?

Zgodi se, da zaradi vremena ne dozorijo vsi plodovi paradižnika. Tudi zelene ali le delno obarvane lahko uporabimo. Oberemo jih še pred prvim mrazom. Tiste plodove, ki so že nekoliko obarvani, zavijemo v papir in zorimo v temnem zračnem prostoru, v katerem ne bo zmrzovalo, še bolje pa v toplih prostorih, vendar ne na soncu.

Lahko pa uporabimo tudi zelene ali delno obarvane plodove, kot kaže naš recept.

Zelen paradižnik

Ajvar iz zelenih paradižnikov – recept

Sestavine:

  • 3 kg zelenih paradižnikov
  • 1 kg rdeče paprike
  • 1 kg čebule
  • 3 stroke česna
  • 2 dl kisa za vlaganje
  • 3 dl belega olja
  • 5 dag sladkorja
  • 5 dag soli
  • 40 g gorčice (po okusu)
  • 4 feferoni – po želji
  • poper

Priprava:

Očistimo paradižnik, papriko in čebulo ter jih zmeljemo na drobne koščke (lahko uporabimo mesoreznico). Zmes temeljito odcedimo in dušimo v večji posodi. Dodamo še kis, olje, sladkor in sol ter nežno mešamo. Kuhanje končamo, ko zelenjava upade, torej približno eno uro oziroma takrat, ko zmes doseže ustrezno gostoto. Vmešamo stisnjen česen in gorčico, za bolj pekoči ajvar pa dodamo še feferone. Z ohlajenim ajvarjem napolnimo kozarce in jih dobro zatesnimo.