Aktualne teme

Orehova potica

V obdobju božičnega in prednovoletnega časa Slovenci že tradicionalno pripravljamo predvsem orehovo potico. Vendar pa se je ta praksa razvila šele v novejšem času. Prve potice, ki so se razvile iz prastarega obrednega kruha, so bile sprva predvsem sadne ter sladkane z medom. Nadev je bil pripravljen iz suhega sadja, poleg njega pa so bili lahko dodani orehi, lešniki, bučne peške, pehtran, rozine so se pridružile kasneje. Razvile so se tudi slane potice, s slanim nadevom.

Danes tako lahko izbiramo med uveljavljenimi orehovo, pehtranovo, čokoladno, makovo, lešnikovo, čebulno z orehi, pa tisto z nadevom iz suhih hrušk, pregrešno, ocvirkovko, špehovko, drobnjakovo, pa tudi bolj trendovske, kot so kokosova s čokolado in še bi lahko naštevali.

Mi vam ponujamo recept za tradicionalno orehovo. Naj po njej zadiši v teh predprazničnih dneh!

SESTAVINE

Za testo:

  • 60 dag bele pšenične moke
  • 4 dag kvasa
  • približno 3 dl mleka
  • 3 rumenjaki
  • 8 dag sladkorja
  • 5 g soli
  • dišave (limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)
  • 8 dag masla

Za nadev:

  • 50 dag zmletih orehov
  • 1,5 dl mleka
  • 2 jajci
  • 15 dag sladkorja
  • rozine (po želji)
  • piškotne drobtine (po potrebi)
  • dišave (vaniljev sladkor, mleti klinčki, cimet, limonina lupina, rum)

POSTOPEK PRIPRAVE

  1. V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
  2. Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
  3. Tri četrtine orehov poparimo z vrelim mlekom in jih ohladimo. Primešamo sladkor, jajci in dišave. Rozine oplaknemo v topli vodi in jih po želji namočimo v rumu.
  4. Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga z nadevom ter potresemo s preostalimi orehi in odcejenimi rozinami. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino.
  5. Potico pečemo v prej ogreti pečici na 180 – 190 °C približno 50 minut.

Povzeto po www.potice.si, kjer najdete še več  receptov za tradicionalne slovenske potice.