Za zdravo hrano v otroštvu

Ker se uživanje sadja in zelenjave pri otrocih na področju EU zmanjšuje, je Evropska komisija uvedla Shemo šolskega sadja z namenom vzpodbujanja zdrave prehrane v šolah.

Priporočen dnevni vnos sadja in zelenjave pri otrocih je 400g na dan, kar pomembno vpliva na dobro počutje, pravilno telesno težo in splošno zdravje populacije ne samo v mladosti, temveč tudi kasneje v odrasli dobi.

EU sofinancira zdravo prehrano (sadje in zelenjavo), stroške vrednotenja učinkov in stroške obveščanja v vrednosti 75 odstotkov, 25 odstotkov vrednosti pa krije Ministrstvo za kmetijstvo. Z namenom čim boljšega izkoristka odobrenih sredstev je ministrstvo pripravilo aplikacijo za šole, ki bo v pomoč pri načrtovanju količin, razdelitvi in vrednotenju proizvodov.

Šole vabimo, da se pridružijo projektu in omogočijo učencem preizkušanje novih okusov in spoznavanja sadja in zelenjave ter jih hkrati obvestijo o pomembnosti hrane z visoko hranilno in vitaminsko vrednostjo. Še posebej okusna in bogata hrana pa je seveda sezonska inlokalno pridelana hrana, ki je bolj sveža, okusnejša in lahko zaradi krajših prevoznih poti vsebuje tudi manj konzervansov.

Več na www.shemasolskegasadja.si.