Preprosta domača paradižnikova omaka – recept

Preprosta domača paradižnikova omaka – recept

Sestavine:

  • 3 kg zrelih paradižnikov lokalnega porekla
  • 5 strokov česna lokalnega porekla
  • Pol žličke soli
  • Žlička sladkorja
  • Poper
  • Olje

Priprava:

Paradižnike operemo, jim izrežemo zelene dele in narežemo na manjše kose. Nato jih kuhamo v lastnem soku. Ko se lupina začenja ločiti od paradižnikov, jih precedimo z gostim sitom. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode. Nadaljujemo s kuhanjem na nizkem ognju, dodamo česen, sol, poper in žličko sladkorja. S paličnim mešalnikom sestavine po petih minutah zmešamo v gosto kašo in kuhamo še 5 minut oziroma do želene gostote. Omako je treba vseskozi mešati, da se ne sprime s posodo.

Omako postrežemo s testeninami, lahko pa jo shranimo za ozimnico in z njo napolnimo kozarčke. Po vrhu prelijemo olje in takoj zapremo ter počasi ohlajamo.

Dodatne možnosti:

V paradižnikovo omako lahko dodamo tudi praženo čebulo. V tem primeru v posodi najprej prepražimo 4 večje čebule ter šele nato dodamo paradižnik in nadaljujemo s kuhanjem na zmernem ognju. Precejanje lahko v tem primeru izpustimo, vendar moramo podaljšati čas kuhanja.

h in tik pred serviranjem posujemo še s parmezanom.