Recept za dödole

Dödoli so odlična tradicionalna prekmurska jed iz krompirja

Recept za dödole

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Za pripravo potrebujete:

  • kilogram krompirja
  • 700–800 gramov moke
  • sol
  • svinjsko mast
  • čebulo
  • kislo smetano

Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju zelo dobrodošli.

Najboljši dödoli so pripravljeni z domačo, prekmursko svinjsko mastjo. Za zabelo prepražite čebulo na svinjski masti. Narezana mora biti na trakove in pri praženju ne sme ostati steklena, ampak rjavkasta, da rahlo karamelizira in dobi sladkast okus. Kuhane dödole vedno z žlico ali vilicami zložimo na servirni krožnik v majhne kupčke, šele potem jih prelijemo z zabelo. Smetana v zabeli mora vsebovati čim več maščobe, saj tako okrepi okus.

Avtorica naslovne fotografije: Urška Fartelj

Več o tej okusni prekmurski jedi si preberite v našem članku o dödolih.