Recept za pirin kruh

Recept za pirin kruh

Sestavine:

  • 1 kg polnozrnate pirine moke
  • ½ zavoja svežega kvasa
  • piranska groba sol

Po želji:

  • 1 pest sončničnih semen
  • 1 pest bučnih semen golic, lahko tudi laneno seme

Kvas in sol stopimo v 700 ml tople vode. Vsebino zamešamo z moko in semeni. Po potrebi dodajamo vodo, dokler ni masa toliko razredčena, da počasi zdrsi z dlani. Običajno je bolj redka kot testo za polbeli ali beli kruh.

V pekač damo papir za peko in nanj razporedimo testo. Postavimo ga v pečico, segreto na 60 stopinj Celzija. V pečici naj kruh vzhaja do ustrezne višine, nato povečajmo temperaturo na 200 stopinj brez vmesnega odpiranja pečice. Pečemo ga 65 minut.

Pečenemu kruhu še vročemu odstranimo papir za peko, ki se je verjetno prilepil nanj, ga zavijemo v prt in počasi ohladimo na mrežici, da lahko ustrezno diha.

Namig:

Ohlajen kruh narežemo na 3–4 kose, ki jih ločeno spravimo v vrečke in zamrznemo. Tako nam je svež kruh vedno na voljo. Kruh je precej gost in nasiten, zato ga režemo na tanjše kose. Če damo v testo več semen, mora biti masa nekoliko bolj tekoča (uporabimo več vode), saj semena med pečenjem absorbirajo del vlage.

Vse o piri in njenih koristnih lastnostih si lahko preberete v prispevku Pira, pozabljena in zopet odkrita prijateljica.