Aktualne teme

Orehova potica

V obdobju božičnega in prednovoletnega časa Slovenci že tradicionalno pripravljamo predvsem orehovo potico. Vendar pa se je ta praksa razvila šele v novejšem času. Prve potice, ki so se razvile iz prastarega obrednega kruha, so bile sprva predvsem sadne ter sladkane z medom. Nadev je bil pripravljen iz suhega sadja, poleg njega pa so bili…

Recept za dödole

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Za pripravo potrebujete: kilogram krompirja 700–800 gramov moke sol svinjsko mast čebulo kislo smetano Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju…

Slivovi cmoki po babičinem receptu

Predstavljamo vam recept za slivove cmoke, ki vas bodo zagotovo spomnili na tiste, ki jih je kuhala vaša babica. Sestavine: za krompirjevo testo 500 gramov krompirja 150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke) 30 gramov masla ali margarine 1 jajce ščepec soli malo naribanega muškatnega oreščka za nadev 12 čvrstih, manjših sliv za posip 100…

Recept za pirin kruh

Sestavine: 1 kg polnozrnate pirine moke ½ zavoja svežega kvasa piranska groba sol Po želji: 1 pest sončničnih semen 1 pest bučnih semen golic, lahko tudi laneno seme Kvas in sol stopimo v 700 ml tople vode. Vsebino zamešamo z moko in semeni. Po potrebi dodajamo vodo, dokler ni masa toliko razredčena, da počasi zdrsi…

Zeleni napitek za vsak dan

Tekočina je življenje. V obliki čiste vode ali kot prefinjena mešanica hranilnih snovi predstavlja temelj zdravega vsakdanjika. Osvežilen napitek v vročem dnevu, topel čaj v zimskih uricah, lahka juha za potešitev ali smoothie za okrepitev. Z napitkom, kot je smoothie, ne potešimo le žeje, ampak v telo vnašamo snovi, ki pripomorejo k regeneraciji celic, odpornosti…

Fige, najbolj sladko sezonsko sadje poletja

Telo potrebuje vitamine skupine B, ki uravnavajo prebavo in izboljšujejo koncentracijo. Te vitamine najdete v trenutno verjetno najbolj slastnem sezonskem sadju – figah. Zdravilne učinke fig je cenila že egiptovska kraljica Kleopatra, saj niso le medeno sladke, ampak tudi zelo zdrave. So naravno zdravilo proti zaprtju. V njih je največ vitaminov B-skupine, ki izboljšujejo koncentracijo,…

Čas je za sezonsko sadje – marelice

Marelice bi lahko poimenovali tudi sadeži večne mladosti. Imajo največ vitamina A, pa tudi veliko vitamina C, zato blagodejno vplivajo na nohte, lase, kožo in imunski sistem. Še posebej so vitaminsko bogate takrat, ko so lokalne, obrane v polni zrelosti. Zaradi svoje slastnosti nam velikokrat teknejo kot češnje, ki jih jemo drugo za drugo, julij…

Malha kulinarične dediščine za mlade kuharje še ni prazna

Tudi prva polovica letošnjega leta ne bo minila brez cikla otroških kulinaričnih mnogobojev s krovnim imenom Kuhnapato. O tem plemenitem kuharskem maratonu in njegovem poslanstvu obujanja slovenske kulinarične dediščine smo pisali že lani. Najboljši kazalnik, kako močne korenine je prireditev pognala v naših logih, pa je podatek o rastočem številu nastopajočih tekmovalnih ekip. Letos se…

Osvežujoči napitki na samooskrbni pogon

Poletje je z vso silo pritisnilo tudi po naši deželici in nedvomno si je vsak od nas že omislil preživetvene strategije, s katerimi si lajša te soparne dni. Pametni so se že zdavnaj naučili, da mrzlo pivo ni najboljši recept za poletno vročino in da ledena voda v lavorju za noge vse prekmalu ni več…