Recepti

Osvežilni napitek z jogurtom in malinami – recept

Sestavine: 2 dl navadnega jogurta 1 vanilijev sladkor 100 g malin ali drugega izbranega sadja Priprava: Izbrane sadeže operemo in osušimo. V posodi jih s paličnim mešalnikom gladko zmešamo z jogurtom. Dodamo vanilijev sladkor. Napitek nalijemo v kozarec; lahko ga okrasimo s stepeno sladko smetano, meto ali listi bazilike in še sveže ponudimo.

Sveže pripravljen sladoled iz gozdnih sadežev – recept

Količine sestavin prilagajamo okusu, uporabimo pa zamrznjeno sadje. Nasvet: Sveže nabrane sadeže narežemo na manjše kose in shranimo z zamrzovanjem. Ob pravi priložnosti jih uporabimo za pripravo sladoleda. Sestavine: 300 g zmrznjenih gozdnih sadežev 50 ml jogurta Po želji lahko dodamo tudi žličko slovenskega medu ali limoninega soka. Priprava: V mešalniku zmešamo gozdne sadeže, ki…

Marelični ledeni jogurt – recept

Sestavine: 250 g očiščenih marelic 1 lonček jogurta 2,5 dl sladke smetane z označbo »Izbrana kakovost Slovenije« 1 lonček sladkorja 1 vanilijev sladkor Priprava: Izkoščičene in olupljene marelice zmečkamo in gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Primešamo sladkor, jogurt in vanilijev sladkor. Sladko smetano čvrsto stepemo in vmešamo v sadno maso. Prelijemo v plastično posodo, ki…

Hladna kumarična juha z jogurtom – recept

Sestavine: 1 kg kumar 4 dl jogurta 1 dl smetane za kuhanje sol beli poper v zrnu 1 strok česna majhen šopek kopra Priprava: Olupljene kumare razpolovimo, razsemenimo (z žlico izdolbemo semena) in skuhamo. Kuhane ohladimo. Česen olupimo in pretlačimo. Ohlajene kumare zrežemo na koščke in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Primešamo ohlajena jogurt in…

Topla kumarična juha s krompirjem – recept

Sestavine: 2 večji ali 3 srednje velike kumare 3 krompirji ščepec mlete kumine ščepec pimenta 3 stroki česna sol, poper 1 žlica kisle smetane Priprava: Kumare olupimo, nastrgamo, posolimo in pustimo, da spustijo vodo (približno pol ure). Nato jih ožamemo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Sestavine v posodi prelijemo s približno litrom vode. Ko…

Kumarična solata s kislo smetano – recept

Sestavine: 1 kg solatnih kumar 1 čebula 2 dl kisle smetane, ki jo lahko nadomestimo tudi z jogurtom sol Priprava: Olupljene kumare, ki smo jim porezali konce, narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Če želimo, lahko kumaro razsemenimo, tako da jo po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena. Čebulo narežemo na tanke lističe…

Orehova potica

V obdobju božičnega in prednovoletnega časa Slovenci že tradicionalno pripravljamo predvsem orehovo potico. Vendar pa se je ta praksa razvila šele v novejšem času. Prve potice, ki so se razvile iz prastarega obrednega kruha, so bile sprva predvsem sadne ter sladkane z medom. Nadev je bil pripravljen iz suhega sadja, poleg njega pa so bili…

Recept za dödole

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Za pripravo potrebujete: kilogram krompirja 700–800 gramov moke sol svinjsko mast čebulo kislo smetano Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju…