Recepti

Topla kumarična juha s krompirjem – recept

Sestavine: 2 večji ali 3 srednje velike kumare 3 krompirji ščepec mlete kumine ščepec pimenta 3 stroki česna sol, poper 1 žlica kisle smetane Priprava: Kumare olupimo, nastrgamo, posolimo in pustimo, da spustijo vodo (približno pol ure). Nato jih ožamemo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Sestavine v posodi prelijemo s približno litrom vode. Ko…

Kumarična solata s kislo smetano – recept

Sestavine: 1 kg solatnih kumar 1 čebula 2 dl kisle smetane, ki jo lahko nadomestimo tudi z jogurtom sol Priprava: Olupljene kumare, ki smo jim porezali konce, narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Če želimo, lahko kumaro razsemenimo, tako da jo po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena. Čebulo narežemo na tanke lističe…

Orehova potica

V obdobju božičnega in prednovoletnega časa Slovenci že tradicionalno pripravljamo predvsem orehovo potico. Vendar pa se je ta praksa razvila šele v novejšem času. Prve potice, ki so se razvile iz prastarega obrednega kruha, so bile sprva predvsem sadne ter sladkane z medom. Nadev je bil pripravljen iz suhega sadja, poleg njega pa so bili…

Recept za dödole

Dödoli se praviloma pripravljajo iz starega krompirja. Za pripravo potrebujete: kilogram krompirja 700–800 gramov moke sol svinjsko mast čebulo kislo smetano Ko boste po receptu vmešavali krompir in moko, bo ključna vaša fizična moč – prav v tej fazi mešanja nastane ključna razlika med dödoli in žganci. Močna stegna in moška roka so pri vmešavanju…

Slivovi cmoki po babičinem receptu

Predstavljamo vam recept za slivove cmoke, ki vas bodo zagotovo spomnili na tiste, ki jih je kuhala vaša babica. Sestavine: za krompirjevo testo 500 gramov krompirja 150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke) 30 gramov masla ali margarine 1 jajce ščepec soli malo naribanega muškatnega oreščka za nadev 12 čvrstih, manjših sliv za posip 100…

Recept za pirin kruh

Sestavine: 1 kg polnozrnate pirine moke ½ zavoja svežega kvasa piranska groba sol Po želji: 1 pest sončničnih semen 1 pest bučnih semen golic, lahko tudi laneno seme Kvas in sol stopimo v 700 ml tople vode. Vsebino zamešamo z moko in semeni. Po potrebi dodajamo vodo, dokler ni masa toliko razredčena, da počasi zdrsi…

Zeleni napitek za vsak dan

Tekočina je življenje. V obliki čiste vode ali kot prefinjena mešanica hranilnih snovi predstavlja temelj zdravega vsakdanjika. Osvežilen napitek v vročem dnevu, topel čaj v zimskih uricah, lahka juha za potešitev ali smoothie za okrepitev. Z napitkom, kot je smoothie, ne potešimo le žeje, ampak v telo vnašamo snovi, ki pripomorejo k regeneraciji celic, odpornosti…

Fige, najbolj sladko sezonsko sadje poletja

Telo potrebuje vitamine skupine B, ki uravnavajo prebavo in izboljšujejo koncentracijo. Te vitamine najdete v trenutno verjetno najbolj slastnem sezonskem sadju – figah. Zdravilne učinke fig je cenila že egiptovska kraljica Kleopatra, saj niso le medeno sladke, ampak tudi zelo zdrave. So naravno zdravilo proti zaprtju. V njih je največ vitaminov B-skupine, ki izboljšujejo koncentracijo,…