Aktualne teme

Svetovni dan hrane

16. oktober je Organizacija Združenih narodov (OZN) leta 1976 razglasila za svetovni dan hrane, v spomin na leto 1945, ko je bila v OZN 16. oktobra ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO). Svetovni dan hrane v letošnjem mednarodnem letu družinskega kmetovanja poteka pod geslom Družinsko kmetovanje: Nahranimo svet, skrbimo za planet!

Glavni namen svetovnega dneva hrane je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom, da po svetu še vedno živi veliko ljudi v pomanjkanju te osnovne dobrine. Če je v preteklosti vladalo prepričanje, da se problematika lakote in nezadostne oskrbe s hrano odvijata nekje daleč od nas, se sedaj s to problematiko srečujemo tudi v Sloveniji. Zato je Vlada RS oz ministrstvo, pristojno za kmetijstvo, že pred časom sprožilo več akcij, ki prispevajo k zmanjševanju omenjene problematike (ohranitev in povečanje obsega proizvodnje z aktiviranjem površin, ki so primerne za pridelavo hrane, dostopnosti lokalne hrane domačemu potrošniku, kar je pogoj trajnostne rabe kmetijskih površin in nenazadnje – zmanjševanje viškov oz. zavržkov hrane v smislu, da hrana najde pot do socialno ogroženih skupin in posameznikov, ki si je ne morejo privoščiti).

Več o letošnjem dnevu hrane tukaj>>