Aktualne teme

Hrana iz naše bližine je okusnejša in hranljivejša

Dandanes smo ob nakupu hrane, še posebej pa sadja in zelenjave, kaj hitro v precepu, kaj izbrati, kako prepoznati kakovost, na kaj biti pozoren? Kaj nam danes sploh zagotavlja kakovost? Odgovor na taka in podobna vprašanja je lahko povsem preprost, če sledimo enostavni formuli: preverimo poreklo ter izberemo sezonske pridelke. Slovenija na določenih sektorjih še…

Bodite pozorni na lokalno poreklo

Avgusta letos je Ruska federacija sprejela odlok o omejitvi uvoza nekaterih kmetijskih proizvodov, surovin in hrane iz držav EU. Ta embargo bo imel učinek tudi na slovensko kmetijstvo, saj gre za izpad 1/3 slovenskega izvoza kmetijskih in prehranskih proizvodov v Rusijo. Neposreden učinek se kaže na proizvodih, ki jih je Slovenija izvozila v Rusko federacijo…

Noe in biološka pestrost planeta

Predstavitev projekta Ark of Taste, spletnega kataloga izumirajočih okusov in tradicij Angleška beseda ark sicer pomeni barko, vendar z izrazito konotacijo na Noetovo barko – še posebej v kontekstu projekta Ark of Taste (Barka okusov). “Ne osredotočimo se na to, kar smo izgubili, temveč na to, kar lahko še vedno rešimo,” optimistično pravijo pri Slow…

Biološka hiša je … Biža!

Krepitev ekološkega gospodarstva in lokalne pridelave. Razvoj lokalnega okolja in pošteno trgovanje. Zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami in družbeno odgovorno delovanje. Vse to pod isto streho, v isti »iži«, kakor se po prekmursko pravi hiši. V centru mesta Murska Sobota bo to poletje zaživel zadružni projekt Biža (skovanka iz »biološka iža«) v obliki trgovine. Trgovina,…

Idealni cikel

Kolobarjenje kot osnova vsega konstruktivnega in uspešnega na domačem vrtu O zgodovinskem izvoru kolobarjenja si viri niso niti približno enotni. Eni kot uradnega izumitelja navajajo Edwarda Ruffina, ameriškega pionirja agrarne kemije, spet drugi pravijo, da je to neumnost, saj da je kolobarjenje pri nas z zakonom zapovedala že Marija Terezija. V resnici je vsaj neko…

Nenasitni zverinjak

Škodljivci na slovenskem vrtu: kaj je pod kontrolo in kaj je pred vrati Pred časom so vrtni in poljski škodljivci veljali za tako pereče družbeno vprašanje, da so obiskovalcem filmskih predstav pred glavnim filmom vrteli udarne predfilmčke, ki so pozivali v boj proti, recimo, čedalje bolj povampirjenemu koloradskemu hrošču. A tisto so bili neki drugi,…

Gojimo domače sorte!

Pot do lokalno pridelane hrane je pot skrbno izbranega semena. V času setve, ki je za večino priljubljenih rastlinskih vrst v prvi polovici koledarskega leta, je na mestu premislek o uporabi semena domačih sort. Avtohtone, domače in tradicionalne sorte so namreč dobro prilagojene našim podnebnim in življenjskim razmeram, zaradi česar so pridobile značilen okus ter…

Moč kratkih verig

Uživanje kakovostne in sveže hrane ni nekakšen hipni trend sodobnega življenjskega sloga. Kratke poti med pridelovalcem in potrošnikom vodijo v bolj varno in zdravo prehranjevanje in vzdržujejo »kondicijo« posameznika in lokalnega gospodarstva. Hrana iz naše bližine ima višjo hranilno vrednost, vsebuje več vitaminov in pomeni manjšo obremenitev za okolje. Prehranska politika je zato usmerjena v…

Svež vrt na balkonu

Lahko da živite visoko nad zemljo, v majhnem stanovanju z eno široko polico ali za stol velikim balkonom. Vse dokler na ta mesta pokuka sonce za vsaj pet ur na dan, bodo tam rasle tudi vrtnine. Z nekaj nasveti o zemlji, lončkih in vodi boste zagospodarili na svojem miniaturnem vrtu in pridelovali zelenjavo, primerno tudi…