Zakaj lokalno?

Ekološke kmetije se predstavijo: »Kupujejo tisti, ki mislijo s svojo glavo!«

Na ekološki tržnici v Ljubljani je moč srečati kmete, ki tam prodajajo svoje izdelke že od samega odprtja tržnice. Prodaja izdelkov se po besedah večine vprašanih kljub težjemu finančnemu položaju prebivalstva z vsakim letom izboljšuje. Prodajalci cene svojih izdelkov zagovarjajo z veliko količino vloženega dela, ceno surovin in količino pridelave. Glavne ovire pri pridelavi in…

Misija: Najboljše seme

Za kakovostno kmetijsko rastlino potrebujemo kakovostno seme. Spodbujanje domačega semenarstva je misija, ki širi sporočilo o prehranski varnosti in zdravem načinu prehranjevanja. Pridelava kakovostnega semena na slovenskih tleh, zlasti za ekološko pridelavo, je po besedah nekaterih predstavnikov semenarskih hiš velik izziv, saj imajo ekološki kmetje težave z oskrbo s kakovostnim ekološkim semenom. Raznolikost in kakovost…

Kaj pa domači sok?

Domači sokovi dandanes veljajo za posebno specialiteto. Ceni jih vse več slovenskih kupcev, ki zavestno posegajo po kakovostnejši hrani in pijači. Večina pridelovalcev pravi, da povpraševanje po naravnem soku pogosto presega ponudbo, saj »ko stranka enkrat takšen sok poskusi, ga potem tudi kupi«. Tovrstnih »povratnikov« pridelovalci opažajo vedno več; videti je, da se mreža porabnikov…

Lokalna hrana v osnovnih šolah: »Mi bi še več!«

Prehrana v javnih zavodih je pomemben del urnika uporabnikov, ki poleg malice pogosto posežejo tudi po kosilu. O tem, kako in v kakšni meri so v prehrambno verigo vključeni lokalni pridelovalci hrane, smo na segmentu osnovnih šol povprašali dvajset sogovornikov iz različnih slovenskih krajev. Odgovori kažejo, da se organizatorji prehrane v slovenskih osnovnih šolah dobro…

Ekološka kmetija Studen: »Naša roba je živa!«

Na robu glavnega mesta leži kmetija, kjer zajci kradejo radič in srake prežijo na vzkaljeno žito. Tovrstni »obiski« na pridelovalnih poljih naj bi bili po besedah kmetovalca Staneta Studna dober indikator ekološko pridelane zelenjave in žita. Z ekološko pridelavo so na kmetiji Studen začeli že pred osemnajstimi leti, v času, ko je bila ekološka zavest…

Raziskave: Lokalna kakovost vse bolj v ospredju

Skupni imenovalec slovenskih potrošnikov, ki so postali del reprezentativnega vzorca v raziskavah na področju kupovanja, uživanja in izbire hrane nasploh, lahko izrazimo z vrednoto. To je zdravje. Ni nenavadno, da jih večina zatrjuje, da so v okviru svojih zmožnosti pripravljeni plačati za kakovost, da se z veseljem obrnejo na lokalnega pridelovalca in kako nujno je,…

Sheme kakovosti

Posebne oznake na slovenskih živilih predstavljajo tisto dodano vrednost, ki lahko zgradi trajno zaupanje potrošnika v določen izdelek. Označbe kakovosti nam lahko olajšajo nakup, če smo z njimi seznanjeni in nam je pomembno, da je živilo, ki ga iščemo, kakovostno. Vodilo »poglej, preden kupiš« je med Slovenci precej dobro razširjeno. Deklaracije na živilih govorijo jezik…

»Hrana je užitek,« a kakšna hrana?

Evropejci naj bi bili na splošno precej zaupljivi do informacij, pridobljenih od zdravnikov, čemur sledijo družina in prijatelji, potrošniške organizacije, znanstveniki in okoljevarstvene skupine, kaže poročilo Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). Slabih 40 odstotkov jih izraža skrb zaradi varnosti hrane, medtem ko jih večina hrano in prehranjevanje povezuje z užitkom. Slovenci se po tej…

Zdrava pot – od njive do mize

Vprašanje »Zakaj je sveže lokalno živilo zdravju bolj prijazno od tistega, ki je prepotovalo na stotine kilometrov?« gre v prid lokalnim pridelovalcem, predelovalcem in na koncu porabniku. Strokovnjaki so si skorajda enotni, da imajo lokalna živila svoje neizpodbitne prednosti, medtem ko na drugi strani rezultati številnih anket kažejo, da so slovenski potrošniki še vedno premalo…